Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak je to s COVIDEM v Číně?

Čína hlásí posledních několik měsíců kolem 20 nakažených COVIDem denně a k tomu doplňují, že je vše prakticky vše importováno.

Jak je tohle možné, přece není možné, aby země, kde lidé pracují za hrst rýže denně mající 1,4 miliardy obyvatel se zbavila COVID-19 když my, rozvinutá demokracie máme přes 10 000 nových případů denně. Vláda Číny něco musí tajit, zkreslovat čísla, odvážet nemocné někam mimo atd. Takže jak to vlastně je a řekl bych, že o se k tomu  mou dost zasvěceně vyjádřit, protože v Číně, konkrétně Xi’anu přes 5 roků bydlím a znám tady docela dost místních lidí. 

Především se v Číně neutají skoro nic, funguje to zde jak ve filmu "Adéla ještě nevečeřela", tady se totiž rozkecá úplně vše. A tudíž historky na téma, že je tady COVID úplně všude a Čína ho jen tají jsou hloupost. Ale jak je vůbec možné, že tu tedy COVID-19 není? Úplně "jednoduše". COVID-19 se přenáší v podstatě pouze z člověka na člověka  a v okamžiku, kdy je tato trasa přerušená, nemá se kam dále přenášet. Pandemie se šířila z města Wuhan v provincii Hubei a to ve velmi nevhodnou dobu, kde se obyvatelé Číny dávají do pohybu před oslavami svátků jara, známými také pod názvem Lunární či Čínský Nový Rok a navštěvují své blízké. Ve snaze pandemii omezit starosta Wuhanu dal do karantény celé 11 milionové město, ale udělal fundamentální chybu, že toto nařízení oznámil s pěti hodinovým předstihem. Výsledek se dostavil v podobě exodu lidí z Wuhanu, kdy odhadem odjelo několik set tisíc lidí. Guvernér provincie Hubei škody trochu omezil karanténou celé provincie, ale už bylo pozdě a nákaza se rozšířila do celé Číny. Jednotlivé provincie na to reagovali různě, ale vesměs pak došlo na tvrdý lockdown. Průmysl, který se v době svátků zastavuje na týden stál tři týdny, bylo omezeno a prakticky znemožněno cestování po Číně a pak byl také zákaz vycházení. Fungovalo to tak, že z rodiny mohl ven jenom jeden několikrát do týdne v určenou dobu dojít nakoupit. Každý měl v mobilu aplikaci a ve městě byl kontrolován policií, jestli má právo být venku. Tento stav trval několik týdnů a pak se začal uvolňovat, protože nákaza se přestala šířit. Bohužel se nákaza mezitím rozšířila mimo Čínu a Čínané, kteří se vraceli domů si ji často vesměs nevědomě vozili sebou. Takže Čína se rozhodla, že tuto cestu také eliminuje. Nejprve zrušila veškerá víza a pak udělala další opatření, které bylo následující. Do letadla do Číny vás vezmou pouze v případě, že máte negativní výsledek RT-PCR testu na COVID-19 a ten není starší než 96 hodin. Po příletu do Číny vám na letišti okamžitě udělají další RT-PCR test a jdete na dva týdny do určeného hotelu na vaše náklady. Předposlední den vám udělají další  RT-PCR test a z krve test na protilátky. A je-li vše negativní, můžete jít kam chcete. Vcelku proceduru znám dost dobře, před týdnem jsem ji absolvoval. 

Teď dochází ke změně, domácí test před vstupem do letadla nesmí být starší než 48 hodin. Tím poklesne počet nakažených v letadlech do Číny.  Takže při pohledu na tato fakta se naskýtá otázka, co je divného na tom, že v Číně COVID-19 není? Přenos z člověka na člověka byl omezen a přes tři RT-PCR testy se jim přestával dostávat ze zahraničí. Měli několik případů COVID v nedávné době, a to asi 12 v Qingdao, kde se v nemocnici léčili nakažení pacienti z letadla a od nich se nakazil zdravotník, který nákazu roznesl po městě. V 11 milionovém městě během 5 dnů otestovali všechny obyvatele.  Že to není možné? Čínská propaganda? Když to nezvládneme my, jak to může zvládnout Čína? A proč by nemohla? Čína má logistiku na odběr vzorků, takže se vzorky odebrali, pak je smíchali dohromady od více lidí a udělali RT-PCR test celého souboru lidí najednou, Třeba 10 až 50. Kolik jich přesně  testovali najednou nevím, ale takto se běžně testoval HIV. Je-li vzorek negativní, jsou negativní všichni. Je-li pozitivní, otestují se všichni jednotlivě. Jedno laboratorní zařízení zvládlo 2000 vzorků najednou za 4 hodiny, takže za 5 dní to je 60 000 vzorků. Při kombinaci 10 vzorků do jednoho potřebujete 18,3 robotických zařízení s RT-PCR. Je to denně 220 000 vzorků a v České Republice se zpracovává přes 40 000 vzorků denně. Proč by tedy Čína tohle nemohla v nárazovém režimu pár dnů zvládnout? 

Pozdrav do ČR z Xi'anu

Pavel Neužil

 

Mobilní Laboratoře v Qingdao

 

Autor: Pavel Neuzil | neděle 1.11.2020 10:05 | karma článku: 29,35 | přečteno: 1302x
  • Další články autora

Pavel Neuzil

Jízda vlakem v "rozvojové zemi".

Posledních více než 7 roků bydlím v Číně, v městě Xi'an, hlavním městě provincie Shaanxi. Xi'an není kdovíjak velké město, má totiž jen asi 10 milionů obyvatel.

22.4.2023 v 17:34 | Karma: 42,09 | Přečteno: 7554x | Diskuse| Cestování

Pavel Neuzil

Nulová protiCOVIDová politika Číny, co na ní bylo "kontroverzního"?

Přes 7 roků bydlím v Číně a to konkrétně v Xi'anu. Pracuji tady na univerzitě a kromě toho chodím po blízkých horách Qinling, takže přichazím tady do styku s hodně různorodými místními lidmi.

3.2.2023 v 11:58 | Karma: 23,82 | Přečteno: 775x | Diskuse| Cestování

Pavel Neuzil

Výlet do Itálie za dávných časů.

Výlet do Itálie za dávných časů někdy kolem roku 1990 nebo 1991. Boj se Škodovkou v Itálii a vítězství člověka nad strojem.

16.8.2022 v 0:02 | Karma: 16,15 | Přečteno: 434x | Diskuse| Cestování

Pavel Neuzil

Karanténa v Xi'anu, proč si pořád někdo myslí že karanténa nemůže zastavit COVID?

Čínská vláda zavedla politiku nulové tolerance COVIDu poté, co se v Číně COVID objevil zavedením stejné politiky, jakou WHO před lety uplatnila při likvidaci neštovic. COVID-19 se podařilo omezit vyloučením kontaktů mezi lidmi.

7.1.2022 v 18:02 | Karma: 18,12 | Přečteno: 702x | Diskuse| Společnost

Pavel Neuzil

Nový rok 2022 v Xi'anu, několik úvah.

Doufám, že to byla nejhorší oslava Nového roku v mém životě. Samozřejmě, s mým pozitivním náhledem na věc vím, že to vždy může být horší. Jsme v Xi'anu a tady je po původní epidemii ve Wuhanu nejhorší epidemie COVIDu v Číně.

2.1.2022 v 5:46 | Karma: 20,39 | Přečteno: 558x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1138x
Pracuji přes 4 roky na univerzitě v Xi'anu, ČLR. Kromě toho se snažím dělat nějaký sport a cestovat, jak po okolí Xi'anu, tak i trochu dále.

Seznam rubrik