Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cesta zpět do Číny v době COVIDu

Tak jsme zpět v Číně, zatím v karanténě v Xiaomen, což je město na břehu moře proti Taiwanu a budeme tady ještě 12 dní.

Cesta do Číny před dvěma dny byla velmi zajímavá a určitě bych neřekl, že zábavná. Takže popořádku. Z Číny jsem odletěl kolem 20. prosince 2020 na vánoce do Evropy. Napsal bych do Prahy, ale dcery mám v Holandsku a tak jsem část volna strávil tam. Cesta byla vcelku v pohodě, jen jsem měl drobnou epizodku v Pekingu, kde mi při kontrole našli půl litrovou PET láhev s domácím vínem z Goji berry (kustovnice čínská), která prodlužuje život. Nevím jak u ostatních, mně ho asi neprodloužila. Víno jsem týden před cestou koupil v Qinling mountains. Přece tohle víno nehodím do koše, takže jsem ho na místě vypil a další část cesty pak utekla jako voda, skoro celou jsem ji prospal.

Takže cesta zpět. Situace se mezitím změnila, protože i přes nutnost mít na cestu do Číny negativní PCR test starý maximálně 72 hodin jim přijelo za necelý půlrok skoro 4000 nakažených. Mají statistická data za tu dobu a je tedy hračka udělat korelaci, ze kterých zemí přijíždí nejvíce nakažených lidí a jestli to odpovídá situaci v dané zemi. A pokud to neodpovídá, něco je špatně. V Evropě není problém koupit negativní PCR test na COVID, ostatně v ČR stojí prý asi 500 Kč, ve Francii 20 Eur, v Rusku asi 10 $ a pokud to vím já, ví to i v Číně a jejich vláda tedy utáhla šroubky. Čína přestala vydávat víza, respektivě zkomplikovala jejich již relativně komplikované vydávání, pracovní víza z některých zemí přestala platit úplně. Mně se tohle naštěstí netýká, protože mám v Číně trvalý pobyt.

No a kromě práva překročit hranici jsou teď potřeba testy dva, PCR z nosu a IgM z krve, nesmí být starší než 48 hodin a musí být potvrzené Čínským konzulátem v zemi, odkud letíte. Z ČR do Číny teď nelítá nic, takže je potřeba úplně stejný test i v zemi, odkud letíte do Číny. Vzhledem k tomu, ze v Číně půjdu do 14 denní karantény, chtěl jsem letět rovnou do Xi’anu. Do Xi’anu se dá letět buď z Bruselu, nebo z Lisabonu, a pár dalších mst, ale problém spočívá v tom, že do Bruselu ani do Lisabonu z Prahy nic neletí a další místa se mi nechtěla zkoumat. A aby to bylo zajímavější, Belgie uzavřela hranice a v Lisabonu jsou dlouhé čekací doby na PCR testy plus situace s COVIDem tam není zrovna nejlepší. Každopádně je to dost slušná nejistota.  Kromě toho sobotní let z Bruselu do Xi’anu byl zrušen a další byl až v úterý.

Takže jsme se rozhodli, že poletíme s Xiamen Airlines z Amsterdamu do Xiamen, kde budeme v karanténě a pak přeletíme do Xi‘anu. Kromě toho mám v Holandsku dvě dcery, a tím pádem je to vítaná příležitost se opět setkat.

V úterý ráno jsme byli na testech na Smíchově, odevzdal jsem tam skoro 7000 Kč a jeli jsme domů. Večer přišly výsledky PCR testů a druhý den v poledne rozbor protilátek z krve. Výborné načasování, byl jsem v Brně na VUT, poradu za poradou, přednášku a do toho jsem musel natáhnout do aplikace výsledky testů a poslat na čínský konzulat. V 6 večer přišlo z konzulátu, že na výsledcích testu z krve nejsou naše data narození a ani údaj, že byl vzorek krve odebrán z paže a ne z prstu. Zavolal jsem na kliniku a požádal je, ať to opraví. Kupodivu tam takhle pozdě ještě někdo zvedl telefon. Pak jsme to znovu poslali na ambasádu a dostali jsme povolení letět. Letadlo letělo ráno v 7.

V 6 jsme byli na letišti a k našemu překvapení Holanďané krome PCR testu starého maximálně 48 hodin chtěli také test na protilátky (rychlotest). Je to nesmysl, protože není možné, aby PCR mel negativní výsledek a protilátkový byl zároveň pozitivní. Plus ten rychlotest nesměl být starší než 4 hodiny. Naštěstí to na letišti dělají, odevzdali jsme dalších 500 kč a 2 minuty před zavřením odbavování jsme byli odbaveni. Hurá.

Doletěli jsme do Amsterdamu a tam pro cesty do Číny testují přímo na letišti, ale nikdo tam nebyl. Šli jsme si pro zavazadla ven z tranzitu a pak nás bez palubních vstupenek odmítli pustit zpátky, kde je to testování. Jeli jsme tedy k dceři domů do Zandaamu, a na testy jeli v pátek kousek od Amsterdamu. Testy na IgM dělali odběrem z prstu, což byla technika, kterou v Praze čínská ambasáda odmítla. Zajímavé.  Odevzdali jsme tam 400 Eur s tím, že výsledky testů budou večer. Nebyly.

Ráno jsme volali na kliniku, řekli, že testy jsou negativní a ať nejsme nervózní, že vše bude v pořádku a že výsledky během dne dostaneme. Dojeli jsme v jednu odpoledne na letiště, letadlo letělo v 16.50 a výsledky testů jsme pořád neměli. Už jsme čekali ve frontě na odbavení, manželka zavolala na kliniku (nebo někam jinam) a obratem jsme dostali testy emailem. To bylo príma, ale ještě jsme je museli nahrát do aplikace a dostat vygenerovaný zelený kód, bez kterého by nás nepustili do letadla. Paní na odbavení nám řekla, že je jí to vcelku jedno a ať si to vyřešíme u brány, popřála nám hodně štěstí s tím, že už se těší domů a vydala nam palubní vstupenky, ať si do odletu dáme do pořádku ty kódy.  A že máme mít ještě jeden kód od Xiamen Airlines, nějaké prohlášení a že se to má dělat nejpozději 8 hodin před odletem. To jsme samozřejmě neměli. 

Došli jsme k bráně, tam nebyla ani noha a tak jsme si sedli do salonku, vyplnili formuláře na webových aplikacích a mohli letět. U brány byl ještě jeden pár, který do letadla nepustili, nejspíš neměli ty kódy v pořádku. 

V letadle jsme vyplnili další dva formuláře, kterých není nikdy dost J, pak asi tři na letišti v Číně, k tomu dva na mobilu (ty samé co na papíře), udělali nam testy PCR z nosu a z pusy a po asi dvou hodinách čekání nás odvezli do hotelu, kde jsme teď. Dvakrát denně nám měří teplotu a před chvílí nám odebrali krev na protilátky. Sedmý den nás čeká znovu PCR test a 13. den další PCR a z krve na protilátky. A můžeme letět do Xi'anu do další karantény. Takže je snad jasné, jakým způsobem se Čína brání importu COVIDu. Přes toto "síto" je dost obtížné COVID do Číny dostat.

Autor: Pavel Neuzil | úterý 16.2.2021 4:17 | karma článku: 16,10 | přečteno: 780x
  • Další články autora

Pavel Neuzil

Jízda vlakem v "rozvojové zemi".

Posledních více než 7 roků bydlím v Číně, v městě Xi'an, hlavním městě provincie Shaanxi. Xi'an není kdovíjak velké město, má totiž jen asi 10 milionů obyvatel.

22.4.2023 v 17:34 | Karma: 42,09 | Přečteno: 7554x | Diskuse| Cestování

Pavel Neuzil

Nulová protiCOVIDová politika Číny, co na ní bylo "kontroverzního"?

Přes 7 roků bydlím v Číně a to konkrétně v Xi'anu. Pracuji tady na univerzitě a kromě toho chodím po blízkých horách Qinling, takže přichazím tady do styku s hodně různorodými místními lidmi.

3.2.2023 v 11:58 | Karma: 23,82 | Přečteno: 775x | Diskuse| Cestování

Pavel Neuzil

Výlet do Itálie za dávných časů.

Výlet do Itálie za dávných časů někdy kolem roku 1990 nebo 1991. Boj se Škodovkou v Itálii a vítězství člověka nad strojem.

16.8.2022 v 0:02 | Karma: 16,15 | Přečteno: 434x | Diskuse| Cestování

Pavel Neuzil

Karanténa v Xi'anu, proč si pořád někdo myslí že karanténa nemůže zastavit COVID?

Čínská vláda zavedla politiku nulové tolerance COVIDu poté, co se v Číně COVID objevil zavedením stejné politiky, jakou WHO před lety uplatnila při likvidaci neštovic. COVID-19 se podařilo omezit vyloučením kontaktů mezi lidmi.

7.1.2022 v 18:02 | Karma: 18,12 | Přečteno: 702x | Diskuse| Společnost

Pavel Neuzil

Nový rok 2022 v Xi'anu, několik úvah.

Doufám, že to byla nejhorší oslava Nového roku v mém životě. Samozřejmě, s mým pozitivním náhledem na věc vím, že to vždy může být horší. Jsme v Xi'anu a tady je po původní epidemii ve Wuhanu nejhorší epidemie COVIDu v Číně.

2.1.2022 v 5:46 | Karma: 20,39 | Přečteno: 558x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1138x
Pracuji přes 4 roky na univerzitě v Xi'anu, ČLR. Kromě toho se snažím dělat nějaký sport a cestovat, jak po okolí Xi'anu, tak i trochu dále.

Seznam rubrik