V horách v "divoké" Číně

2. 12. 2021 14:34:26
V polovině dubna jsem pozval svých sedm studentů na dvoudenní procházku do hor na "teambuilding". Původně jsme chtěli jít v sobotu a neděli, ale předpověď počasí byla na sobotu velmi špatná, na neděli lepší a dobrá na pondělí.

Chtěl jsem napsat krátký blog o očkování, ale není potřeba to dělat, pár lidí jako pan Cilek už svůj blog napsalo, a můj by byl v principu podobný. Žádný spěch.
V polovině dubna jsem pozval svých sedm studentů na dvoudenní procházku do hor na "teambuilding". Původně jsme chtěli jít v sobotu a neděli, ale předpověď počasí byla na sobotu velmi špatná, na neděli lepší a dobrá na pondělí, takže jsme se rozhodli jet v neděli a pondělí. Začali jsme v 5:30 ráno na univerzitě, vyjeli na jih do pohoří Qinling a zaparkovali na nejvyšším bodě silnice G210 ve výšce 2050 metrů nad mořem. Tam nás vyzvedla dvě auta a svezla nás na druhou stranu hor a pak po nezpevněné cestě do nadmořské výšky 1100 metrů. Pak už byla silnice sjízdná jen pro auta 4WD a tak jsme šl dále pěšky.
Než jsme vyrazili, měl jsem ke studentům proslov, protože jen 2 studenti měli zkušenosti z hor a zbytek byli obyvatelé města :-). Tak jsem jim řekl, že nás 8 vstupuje do hor a zítra nás všrch 8 hory opustí. Jsme tým, kde můžeme spoléhat jen jeden na druhého. Co se jídla týče, můžeme jíst jen to, co máme sebou. Neexistuje žádný způsob, jak si vybrat restauraci, protože žádá cestou nebude. Není třeba si stěžovat, můžeme jen jít dál, a večer budeme ve vesnici Dasi a budeme spát v domě našeho kamaráda, který tam na nás čeká. A jmenoval jsem jednoho studenta jako prvního a za žádných okolností nikdo nepůjde před ním a jako poslední další student a nikdo nebude za ním.

Je to asi 8 km údolím podél malého potoka a pak nahoru na hřeben ve výšce 2100 metrů, dolů po podél dalšího potoka asi 8 km do výšky 1400 metrů a po nezpevněné cestě do vesnice Dasi ve výšce 1650 metrů. Tak jsme začali. Problém byl, že den předtím pršelo a vlastně celou neděli pořád pršelo. Potok měl mnohem více vody než obvykle a byl nějakých 30 – 40 cm hluboký. Museli jsme ho 8x brodit. Boty dolů, přejít na druhou stranu a a boty obout. Teplá voda je cítit uplně jinak. Konečně jsme dorazili na hřeben, tam se vyfotili a začali slézat dolů. Je to velmi odlehlá oblast, kam chodí jen velmi málo lidí. Viděli jsme několik stád zlatých takinů, chráněných zvířat s ochranou na stejné úrovni jako Panda velká. Takže za zabití takin je také trest smrti. Jsem proti tomuto trestu, ale je to možná potřeba, protože jsem ho před pár lety viděl zabitého pytláky.

Když jsme dosáhli nejnižšího bodu, přešli jsme před další potok, tentokrát půl metru hluboký se silným proudem. O dvě hodiny později v 19:30 jsme dorazili do cíle ve vesnici Dasi. Moje žena mi později řekla, že studenti museli být opravdu šokováni, když viděli dům uvnitř. Tam se totiž opravdu zastavil čas. Před 500 roky by vypadal úplně stejně. Studenti mi lae řekli, že je to lepší než 5 * hotel. Venku byla zima, pršelo, uvnitř sucho a docela teplo. Dostali jsme teplé jídlo a spali pod suchými přikrývkami.

Ráno jsme se nasnídali a šli zpět k autu. Abychom se tam dostali, museli jsme vystoupat do 2600 metrů a pak dolů do 2050. Když jsme se blížili k zaparkovaným autům, bylo tam místo pokryté telefonním signálem a začaly chodit zprávy. Jeden student jich dostal 100, jiný 200. Všechny zhruba takto: „pokud jsi v pořádku, odpověz“. Protože baterie mého telefonu byla vybitá, řekl jsem jednomu studentovi, aby odpověděl: „Neboj se, buď šťastný“. V 7.50 večer jsme došli na parkoviště a tam na nás čekalo další auto se třemi profesory z univerzity. Sjeli jsme dolů asi 2 km do vesnice na večeři a poslechli si, co se vlastně poslední dva dny dělo.
V neděli později odpoledne byla v čínské televizi zpráva, že kvůli silnému dešti dochází v Číně k sesuvům bahna. Nebylo to v horách Qinling, ale dokonce i v jiné provincii než Shaanxi. Jako když jedete na Šumavu a dozvíte se, že ve Francii je sesuv půdy. Není úplně relevantní informace, řekl bych. Takže maminka jedné studentky zavolala do školy a zeptala se jich, jestli o nás náhodou nemají nějaké informace. Jinými slovy, informovala školu, že jsme na neděli a pondělí v horách, aniž by todo té doby někdo ve škole věděl. Skvělé. Naše katedra mělo mimořádnou schůzku v neděli ve 22 hodin, kde se snažili rozhodnout, co s námi dělat. Někdo velmi aktivní navrhl poslat záchranný tým do hor, aby nás našel. Naštěstí jiného napadlo zavolat mé manželce.

Řekla jim, že zůstáváme přes noc ve vesnici Dasi, kde není pokrytí mobilním signálem, ale že polovina z nás je velmi zkušená a také majitel domu že je členem horského týmu záchranářů. A že máme s sebou vysílačky a můžeme komunikovat na velkou vzdálenost. Co neřekla, že se člen záchranného týmu neobtěžuje příliš často zapínat vysílačku. Také řekla, že poslat tým ze školy, aby nás našel, je nejhorší nápad, protože to skončí tak, že budeme hledat my záchranný tým. Tak se uklidnili.

V pondělí ve 14 hodin opět znervózněli a vysali do hor záchranný tým. Věděli, kde parkujeme a tři profesoři tam seděli a čekali na nás. V 19:30 jsme dorazili k autům. Vedoucí „záchranného týmu“ mi řekl, že ještě 30 minut a šli by nás hledat do hor. Doufám, že to byl pouze řečnický obrat za účelem zachování tváře a že on není tak hloupý, aby to udělal. Bylo totiž 5 stupňů, neměli teplé oblečení, čelovky, jídlo, vodu, rádia, takže co tam chtěli dělat byla mě bylo záhadou. Vlastně později jsem na to přišel, alespoň si to myslím. Byl to pouze pokus o zachování tváře, protože v případě, že by se někdo zeptal: "Co jste udělali?" tak odpověď zní: „Vyslali jsme záchranný tým“.

No a celé to skončilo ráno, kde všichni studenti šli na kobereček k děkanovi a museli odevzdat esej: „Nebudu chodit do Qinling Mountains“. No a já dostal vynadáno, ať příště, až mě napadne nějak jít se studenty, požádám dopředu o povolení. Není mi 5 roků, takže je jasné, že žádné povolení nedostanu a tudíž nemá cenu se s tím vůbec namáhat.

Takže výlety do hor se studenty skončily, už chodíme jenom tak, že se náhodou ráno potkáme, jinak chodím sám nebo s nekolika partami, které jsem potkal v horách a nejsou to naěi studenti.

Výlet se studenty teď probíhá následovně. Ráno u auta vidím svého studenta (y). Ahoj, co tady děláš?Jdu do hor. To je zajímavé, já také. Kam plánuješ jít? Na horu XX. To je ale náhoda, já také. Ta看to můžeme jít spolu, že?

Jinak vcelku postoj univerzity chápu, mají za studenty zodpovědnost a rodiče jsou schopní jít až ad absurdum. Pokud by se jejich dítěti něco stalo, budou to rodiře, kteří budou děkanovi nebo rektorovi nadávat, proč něco neudělal. Co měl udělat neví, ale urřitě něco. Že jejich ratolest šla někam dobrovolně není pro rodiče podstatné. Takže školy v Asii (Singapur byl stejný) to řeší bezpečným plošným zákazem všeho mimo standard.


Přechod přes potok

Další


Stádo takinů

Zlatý takin

Dům ve vesnici Dasi

Výhled z vesnice Dasi

Autor: Pavel Neuzil | čtvrtek 2.12.2021 14:34 | karma článku: 16.76 | přečteno: 371x

Další články blogera

Pavel Neuzil

Jízda vlakem v "rozvojové zemi".

Posledních více než 7 roků bydlím v Číně, v městě Xi'an, hlavním městě provincie Shaanxi. Xi'an není kdovíjak velké město, má totiž jen asi 10 milionů obyvatel.

22.4.2023 v 17:34 | Karma článku: 42.08 | Přečteno: 7548 | Diskuse

Pavel Neuzil

Nulová protiCOVIDová politika Číny, co na ní bylo "kontroverzního"?

Přes 7 roků bydlím v Číně a to konkrétně v Xi'anu. Pracuji tady na univerzitě a kromě toho chodím po blízkých horách Qinling, takže přichazím tady do styku s hodně různorodými místními lidmi.

3.2.2023 v 11:58 | Karma článku: 23.82 | Přečteno: 771 | Diskuse

Pavel Neuzil

Výlet do Itálie za dávných časů.

Výlet do Itálie za dávných časů někdy kolem roku 1990 nebo 1991. Boj se Škodovkou v Itálii a vítězství člověka nad strojem.

16.8.2022 v 0:02 | Karma článku: 16.15 | Přečteno: 430 | Diskuse

Pavel Neuzil

Karanténa v Xi'anu, proč si pořád někdo myslí že karanténa nemůže zastavit COVID?

Čínská vláda zavedla politiku nulové tolerance COVIDu poté, co se v Číně COVID objevil zavedením stejné politiky, jakou WHO před lety uplatnila při likvidaci neštovic. COVID-19 se podařilo omezit vyloučením kontaktů mezi lidmi.

7.1.2022 v 18:02 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 701 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 18.19 | Přečteno: 418 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 579 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 472 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 16 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1137

Pracuji přes 4 roky na univerzitě v Xi'anu, ČLR. Kromě toho se snažím dělat nějaký sport a cestovat, jak po okolí Xi'anu, tak i trochu dále.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...