Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zapomenuté výročí: Masakr v Nankingu známý jako znásilnění Nankingu

Obvykle se dívám na film až do konce, stejně tak knihu. Existují dvě výjimky, jednou je film Schindlerův seznam, od kterého jsem odešel v polovině, a kniha Znásilnění Nankingu, kde jsem přečetl jen dvě stránky.

Znásilnění Nankingu je masakr neuvěřitelného rozsahu. Přesto si to u nás málokdo pamatuje a v dnešní době se to prostě nepřipomíná. Nechci spekulovat proč, mluvme jen o tom, co se 13. prosince 1937 a dále v Nankingu stalo.

Japonské ozbrojené síly dobyly Nanking a začaly masově zabíjet obyvatele. Toto zabíjení trvalo asi 6 týdnů a odhadovaný počet zabitých lidí se pohybuje mezi 200 000 až hodně přes 300 000, přičemž 20 000 až 80000 žen bylo znásilněno.

Ve skutečnosti se Japonci v Číně, Singapuru (https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Singapore#Alexandra_Hospital_massacre ) a dalších místech, která obsadili, chovali mnohem hůře než Němci v Evropě. Přesto se na to v Evropě většinou zapomíná. No a korunu tomu nasadili Japonci, kteří masakr v Nankingu vesměs buď ignorují, nebo tvrdí, že k němu nikdy nedošlo. Případně to nazývají, že japonské ozbrojené síly "obnovily ve městě pořádek". To je velmi zjednodušený pohled, nazývat masové vraždění obnovováním pořádku. Japonští důstojníci dokonce soutěžili, kdo první zabije 100 lidí mečem a psalo se o tom jako významném sportovním výkonu. 

V roce 1937 informoval ósacký deník Mainiči šimbun a jeho sesterský tokijský list Niči šimbun o souboji dvou japonských důstojníků, Tošiakiho Mukaie a Cujošiho Nody z 16. japonské divize. Oba muži podle popisu soupeřili o to, kdo jako první zabije mečem 100 lidí před dobytím Nankingu. Od Jurongu po Tchang-šan (dvě města v čínské provincii Ťiang-šu) Mukai zabil 89 lidí, zatímco Noda 78. Soutěž pokračovala, protože ani jeden z nich nezabil 100 lidí. Než dorazili k hoře Zijin, Noda zabil 105 lidí, zatímco Mukai 106 lidí. Oba důstojníci údajně v zápalu boje překonali svůj cíl, takže nebylo možné určit, který z důstojníků v soutěži skutečně zvítězil. Proto se podle novinářů Asami Kazuo a Suzuki Jiro, kteří psali v tokijském listu Niči Niči Šimbun z 13. prosince, rozhodli zahájit další soutěž, v níž měli zabít 150 lidí. (ze stránky https://en.wikipedia.org/wiki/Nanjing_Massacre)

Nechci zde explicitně opakovat, co se tam dělo, koho to zajímá a má na to žaludek, může si přečíst knihu "Znásilnění Nankingu" nebo se stačí podívat na webové stránky https://en.wikipedia.org/wiki/Nanjing_Massacre nebo v české zjednodušené verzi https://cs.wikipedia.org/wiki/Nankingský_masakr.

A další velmi zajímavou záležitostí týkající se masakru byla role Němce Johna Rabeho, člena NSDAP a Hitlerova stoupence (https://en.wikipedia.org/wiki/John_Rabe_(film)). V bezpečné zóně v Nankingu, kterou s dalšími vytvořil, zachránil asi 200 000 Číňanů před Japonci. Když se situace v Nankingu uklidnila, vrátil se zpět do Německa a k velké nelibosti německých úřadů objížděl Německo a vyprávěl o jejich spojenci Japonsku a jak se v Číně Japonští vojáci chovali. Gestapo si ho předvolalo a promluvilo mu do duše :-), že je v jeho vlastním zájmu, aby si své zkušenosti nechal pro sebe. Pak ho ale i s jeho deníkem propustilo. John druhou světovou válku přežil a po válce žil ve velké chudobě. Přesto na něj lidé z Nankingu nezapomněli, a když zjistili, jak je chudý, poslali mu peníze, aby mu pomohli, stejně jako on předtím pomohl jim. Je to krásný čin lidskosti. Nanking dokonce Johnovi nabídl, aby se přestěhoval do Číny, ale on nechtěl opustit Německo.

Příběh Johna Rabeho se mi líbí, protože mi říká, že nic (většinou) není černobílé. Jak je možné, že člen NSDAP a podporovatel Hitlera chránil nepřátele svého spojence? Samozřejmě že to možné je, protože se to skutečně stalo. Navíc se mi líbí i to, že lidé z Nankingu pomáhali Johnovi po válce, udělali jako projev vděčnosti a nemuseli, což je na tom to krásné. Snad se nic podobného jako Nankingský masakr nebude opakovat.

Autor: Pavel Neuzil | středa 15.12.2021 17:06 | karma článku: 26,52 | přečteno: 686x
  • Další články autora

Pavel Neuzil

Jízda vlakem v "rozvojové zemi".

Posledních více než 7 roků bydlím v Číně, v městě Xi'an, hlavním městě provincie Shaanxi. Xi'an není kdovíjak velké město, má totiž jen asi 10 milionů obyvatel.

22.4.2023 v 17:34 | Karma: 42,09 | Přečteno: 7554x | Diskuse| Cestování

Pavel Neuzil

Nulová protiCOVIDová politika Číny, co na ní bylo "kontroverzního"?

Přes 7 roků bydlím v Číně a to konkrétně v Xi'anu. Pracuji tady na univerzitě a kromě toho chodím po blízkých horách Qinling, takže přichazím tady do styku s hodně různorodými místními lidmi.

3.2.2023 v 11:58 | Karma: 23,82 | Přečteno: 775x | Diskuse| Cestování

Pavel Neuzil

Výlet do Itálie za dávných časů.

Výlet do Itálie za dávných časů někdy kolem roku 1990 nebo 1991. Boj se Škodovkou v Itálii a vítězství člověka nad strojem.

16.8.2022 v 0:02 | Karma: 16,15 | Přečteno: 434x | Diskuse| Cestování

Pavel Neuzil

Karanténa v Xi'anu, proč si pořád někdo myslí že karanténa nemůže zastavit COVID?

Čínská vláda zavedla politiku nulové tolerance COVIDu poté, co se v Číně COVID objevil zavedením stejné politiky, jakou WHO před lety uplatnila při likvidaci neštovic. COVID-19 se podařilo omezit vyloučením kontaktů mezi lidmi.

7.1.2022 v 18:02 | Karma: 18,12 | Přečteno: 702x | Diskuse| Společnost

Pavel Neuzil

Nový rok 2022 v Xi'anu, několik úvah.

Doufám, že to byla nejhorší oslava Nového roku v mém životě. Samozřejmě, s mým pozitivním náhledem na věc vím, že to vždy může být horší. Jsme v Xi'anu a tady je po původní epidemii ve Wuhanu nejhorší epidemie COVIDu v Číně.

2.1.2022 v 5:46 | Karma: 20,39 | Přečteno: 558x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1138x
Pracuji přes 4 roky na univerzitě v Xi'anu, ČLR. Kromě toho se snažím dělat nějaký sport a cestovat, jak po okolí Xi'anu, tak i trochu dále.

Seznam rubrik