Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nový rok 2022 v Xi'anu, několik úvah.

Doufám, že to byla nejhorší oslava Nového roku v mém životě. Samozřejmě, s mým pozitivním náhledem na věc vím, že to vždy může být horší. Jsme v Xi'anu a tady je po původní epidemii ve Wuhanu nejhorší epidemie COVIDu v Číně.

Hlavně už by "nadšení obdivovatelé Číny" mohli přestat s báchorkami, že "je totální nesmysl, ze země s 1.3 miliardou lidí má jen pár stovek případů COVIDu", "čísla si vymýšlí", "tomu přece nikdo se zdravým rozumem nemůže uvěřit" atd. Dá se to dohledat na stránkách John Hopkinis Univerzity a také USA ambasády v Pekingu. (https://china.usembassy-china.org.cn/covid-19-information/) Pokud se někde v Číně objeví COVID, je zákaz do toho místa cestovat. Takže jinými slovy pokud tam možné cestovat je, COVID tam není. 

Takže znovu. COVID se dominantně přenáší kontaktem člověk - člověk. Pokud se nastaví systém tak, že přestane kontakt člověk - člověk existovat, COVID se nemá jak přenášet a postupně s vyléčením nemocných jedinců zmizí. Toto dělá Čína. Na pár týdnů zabrání lidem v pohybu v místě, kde je COVID a tím ho tam odstraní. Stejně tak to udělala WHO v Africe a Asii, kde odstranila pravé neštovice. (https://en.wikipedia.org/wiki/Smallpox)

A teď k Xi'anu. Od 9. prosince 2021 jsme zde v provincii Shaanxi měli celkem 1475 případů, z toho 1451 v Xi'anu lokálně přenesených případů. Měli jsme také několik importovaných případů, ale ty byly omezeny na hotely, kde lidé ze zahraničí jsou 14 dnů bez kontaktu s okolím a nepřispívají k šíření COVID zde v Číně. 

Jistě, když se na to podíváme z evropského pohledu, nic zvláštního se zde neděje, jen u nás v Xi'anu se teď objevuje 150 až 170 nových případů denně, což je zlomek čísel přijatelných v kterékoliv evropské zemi. Tady v Číně je to jinak, protože Čína praktikuje nulovou toleranci COVIDu a před zimními olympijskými hrami chce Čína udržet status země bez COVIDu. Ale už to tady začalo klesat a máme 120 nových prípadů denně. 

Takže před týdnem a půl došlo k několika případům domácího přenosu COVIDu. Po vystopování zdroje se ukázalo, že COVID pochází z Pákistánu, protože šest lidí v konkrétním letadle bylo nakaženo COVIDem variantou delta. Každopádně se od nich nakazil uklízeč v hotelu a než byla nákaza tohoto uklízeče odhalena, rozšířil ji po městě. Měli jsme v Xi'anu několik nových případů denně, pak jich přibývalo a počet případů začal růst exponenciální řadou. Když denní nárůst dosáhl více než 100 nových případů denně, celý Xi'an, Xianyang a několik menších míst bylo uzavřeno, což je cca 13 milionů lidí. 

Co to vlastně znamená karanténa v Číně? Město je rozděleno na komunity a ty se skládají z jednotlivých domů. Pokud je komunita zcela zcela bez COVIDu, lidé mohou vyjít z domu, nakoupit si potřebné věci, zajít na PCR test a pak jít domů. Nemají dovoleno chodit po okolí. A jako vždy záleží na lidech, kteří na to dohlížejí. Někteří co na to dohlíží jsou nenároční, někteří ne. Třeba tady na naší univerzitě jsme dostali nařízení, že se nesmíme procházet po univerzitním kampusu, ale denně vidím lidi, kteří si jdou zaběhat. Jak jsem psal v nějakém jiném blogu o povaze číňanů, je to tady dost typické. Člověk, který má na starosti náš kampus, nás všechny o pravidle informoval, ale je mu jedno, jestli se pravidlo dodržuje, nebo ne. On svou povinnost splnil. Pokud bude problém, tak bude tvrdit, že pravidlo bylo jasné a není jeho chyba, že ho lidé nedodržovali. Obecně mají lidé povoleno chodit ven myslím jednou za dva nebo tři dny si nakoupit, ale tady na naší univerzitě chodíme ven každý den, abychom si koupili ovoce a další věci. Také se procházíme po kampusu, protože je velmi pěkné počasí, a někdy hrajeme badminton na střeše domu. Není třeba nikoho provokovat tím, že budeme běhat po kampusu.

fronta na PCR test
venkovní obchod s potravinami
testovací místo pro PCR
testovací místo pro PCR
Rozvoz zeleniny
Rozvoz zeleniny
Střecha naěho domu

Každý druhý den nebo denně máme odběr vzorku pro PCR test na COVID. Je to zajímavá logistická práce, protože celkový počet lidí tady je 13 milionů a i když dělají "pooling", kdy testují 10 lidí najednou, pořád je to 1,3 milionu testů denně plus počet pozitivních případů × 10. Pooling znamená, že se vzorek od 10 lidí odebere do jedné zkumavky, která se testuje jako jedna. Pokud je zkumavka pozitivní, je všech deset osob testováno znovu jednotlivě. Je to standardni technika plošného testování na HIV. 

Existují tady různé kategorie karantény. Jsou domy, kde byl u někoho pozitivně diagnostikován COVID. Tyto domy jsou uzavřené a lidé nesmějí vůbec vycházet ze svých bytů, dokud není dům bez COVIDu. Zdravotnický personál chodi odebírat vzorky na testování do bytů. Lidé, kteří tam bydlí, si mohou objednat potraviny a další základní potřeby pomocí aplikace v chytrém telefonu. Každá komunita má osobu odpovědnou za celou komunitu a její povinností je zásobovat svůj dům potravinami a dalšími důležitými věcmi. Protože je to pro jednoho člověka příliš mnoho práce, pomáhají mu s tím dobrovolníci.

Ostatně skoro jako vždy, vlastní způsob záleží to na lidech. Někdo je více v pohodě, jiný méně. Stal se případ, že člověku z domu nedovolili dohlížející lidé jít ven koupit si jídlo. Ti dva dobrovolníci ho dokonce toho člověka fyzicky napadli. Někdo si ale stěžoval na policii a ti dva dobrovolníci, kteří mu dali nakládačku, už nejsou dobrovolníky, dostali za svou práci "odměnu" v podobě pokuty a 7 dní vězení.

V ČR zprávách jsem si s údivem přečetl, že v Xi'anu  jsou domy s hladovějícími lidmi, dokonce domy se dveřmi zavařenými svářečkou. Zajímavé na těch příbězích je, že jak Reuters, Associated Press a další agentury mohou vědět, co se tu děje? Určitě ne od jejich reportérů, protože do Xi'anu nemají přístup. I kdyby se jejich lidé nějakým zázrakem ocitli v Xi'anu, není možné, aby se potulovali po městě. K tomu potřebujete propustku. Bez ní by vás zastavil první policista, zkontroloval váš QR kód a hned by bylo jasné, jestli smíte, nebo nesmíte být ve městě. Informace můžete získat prostřednictvím aplikace wechat, ale jak lze prokázat, že jsou správné nebo nepravdivé? Historka o zbití člověka dobrovolníky, jak jsem napsal v minulém odstavci pravdivá bude, protože o tom byla zpráva na oficiálních policejních internetových stránkách a není důvod, proč by si to policie vymyslela. Jak vlastně poznáme pravdivou zprávu od nebo fake news? Prý zde 13 milionů lidí hladoví? Jak to, že nevím, že hladovím? Jistě, že si nemohu koupit jogurt a čerstvé mléko. Takže jogurt nejím a čerstvé mléko nepijí . Piju kávu a čaj. Toho máme dost. Máme omezenou variabilitu ostatních potravin, ale člověk si uvědomí, že jich stejně tolik nepotřebuje. Chleba si dělám sam, ale dělal jsem ho už dříve, protože nemám moc rád čínské pečivo, které je hodně sladké. Navíc jsem diabetik, neměl bych jíst tolik cukru. Takže si dělám chleba vlastní. Český pekař by se mi vysmál, proč tomu říkám chleba, ale mně to chutná. Zítra budu vařit bramborovou polévku s houbami shitake, protože mi došly vlastní zásoby hříbků, a o den později asi zelňačku. Tyhle polévky mám rád. Vepřový guláš jsem dělal před pár dny a je v mrazáku. Kuřecí máme v mrazáku taky, vepřové v lednici na "vypecky", docela dost cibule, obrovský květák a spoustu ovoce, není to taková hrůza. Hlavně mám praxi z minula, byl jsem třikrát v karanténě v hotelu po příletu do Číny, jednou 14 dní, pak 21 dní a znovu 21 dní. To bylo mnohem horší, stísněný prostor, jídlo dodávané hotelem bez možnosti si cokoli vybrat, žádné procházky. 
Když jsem četl divoké historky o tom, jak tu 13 milionů lidí hladoví, přišlo mi to docela úsměvné. Na druhou stranu je možné, že některé komunity měly problémy se zásobováním potravinami. Ne obecně, ale mohou existovat výjimky. Například jsem slyšel, že tam žil jeden člověk sám a dohlížející úředník mu dovolil jednou týdně vyjít ven, protože je sám a může si nakoupit zásoby jídla na týden najednou. Fake news nebo realita? Jak to může někdo vědět? Ale je možné, že tam byl někdo hyperaktivní a vytvářel taková místní pravidla. Stejně jako zavařování dveří domů. Ano, dveře domů s aktivními případy COVID jsou zavřené a hlídané. Určitě nejsou dveře zavařené, aby se v případě požáru v domě mohli lidé dostat ven. Ale nesmějí ven, pokud se nejedná o skutečnou nouzovou situaci typu požár.
Podle očekávání se zvýšily náklady na potraviny, odhaduji, že o 100 %. Nicméně vzhledem k tomu, že si nemůžeme koupit prakticky nic jiného, to příliš nevadí. Nyní se zásobování města potravinami zlepšuje, logistický řetězec byl vytvořen a většina překážek odstraněna. Dnes dostala každá domácnost asi 4-5 kg zeleniny, trochu cibule, brambor, zelí a dalších věcí. To je skvělé, protože jsem neměl dost cibule jak na polévky, tak na výpečky a nemusím čekat ve frontě v obchodě. I když doba čekání byla dnes v pohodě, jen asi 5 minut. Zajímavé také bylo, že mi někdo před časem říkal, že "tohle by nesnesl". To prohlášení mě rozesmálo. A co by ten člověk dělal? Utíkal pryč? Proplížit se přes ochranku univerzity, pak se procházet ulicemi Xi'anu bez řádné propustky a pak být eskortován do karanténního hotelu? Nebo zahájit revoluci jednoho muže? Proslýchalo se, že jeden člověk jel na kole do Ankangu, města vzdáleného asi 220 km jižně od Xi'anu. Trvalo mu to pěkných pár dní, protože musel překonat pohoří Qinling a průsmyk je v nadmořské výšce 2050 metrů. Jakmile dorazil do Ankangu,  místní zjistili, že utekl ze Xi'anu, a donutili ho jít do hotelu na 14 dní do karantény. S pokutou. Je to pravda, nebo ne? Ale historka nemus9 b7t pravdiv8, ale mus9 pobavit a zaujmout. A stejně o člověku, který ušel nějakých 80 až 90 km ze Xi'anu a získal velmi podobné "ocenění“, tedy karanténu a pokutu.  Bez ohledu na to, tento problém skončí zhruba za 2 - 3 týdny a Xi'an se vrátí do normálu. Pevně doufám, že rok 2022 bude lepší než rok 2021, ale můj start do nového roku byl hodně mizerný. Takže vám všem přeji šťastný nový rok, buďte pozitivní a snad COVID-19 pokud možno co nejméně ovlivní vaše životy. 

 

 Na zdraví a ať slouží

 

Pavel Neužil, toho času v karanténě v Xi'anu. Hurá :-)

Autor: Pavel Neuzil | neděle 2.1.2022 5:46 | karma článku: 20,39 | přečteno: 558x
  • Další články autora

Pavel Neuzil

Jízda vlakem v "rozvojové zemi".

Posledních více než 7 roků bydlím v Číně, v městě Xi'an, hlavním městě provincie Shaanxi. Xi'an není kdovíjak velké město, má totiž jen asi 10 milionů obyvatel.

22.4.2023 v 17:34 | Karma: 42,09 | Přečteno: 7554x | Diskuse| Cestování

Pavel Neuzil

Nulová protiCOVIDová politika Číny, co na ní bylo "kontroverzního"?

Přes 7 roků bydlím v Číně a to konkrétně v Xi'anu. Pracuji tady na univerzitě a kromě toho chodím po blízkých horách Qinling, takže přichazím tady do styku s hodně různorodými místními lidmi.

3.2.2023 v 11:58 | Karma: 23,82 | Přečteno: 775x | Diskuse| Cestování

Pavel Neuzil

Výlet do Itálie za dávných časů.

Výlet do Itálie za dávných časů někdy kolem roku 1990 nebo 1991. Boj se Škodovkou v Itálii a vítězství člověka nad strojem.

16.8.2022 v 0:02 | Karma: 16,15 | Přečteno: 434x | Diskuse| Cestování

Pavel Neuzil

Karanténa v Xi'anu, proč si pořád někdo myslí že karanténa nemůže zastavit COVID?

Čínská vláda zavedla politiku nulové tolerance COVIDu poté, co se v Číně COVID objevil zavedením stejné politiky, jakou WHO před lety uplatnila při likvidaci neštovic. COVID-19 se podařilo omezit vyloučením kontaktů mezi lidmi.

7.1.2022 v 18:02 | Karma: 18,12 | Přečteno: 702x | Diskuse| Společnost

Pavel Neuzil

Výlet do jihovýchodní Asie s "vesničankou"

Asi před deseti lety jsme se s přítelkyní Ying chtěli podívat na Bali, do Singapuru a do Malajsie. Zde je důležité zmínit, že Ying je Číňanka, která vyrostla v Pekingu a žila 18 let v USA. Vše v SEA Asii pro ni tedy bylo nové.

26.12.2021 v 12:45 | Karma: 18,21 | Přečteno: 565x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Šojguův zástupce skončil v poutech, za vzetí obřího úplatku mu hrozí vězení

24. dubna 2024  9:36

Ruské úřady v úterý večer informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova...

Konec výjimky, Stanjura chystá daň na tiché víno. Lidovci nejsou proti

24. dubna 2024  9:16

Výjimka ze spotřební daně pro tiché víno, kterou loni při jednání o úsporném balíčku uhájili...

Za pokus o vraždu a znásilnění patnáctileté dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  9:14

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily šest lidí

24. dubna 2024  8:33,  aktualizováno  9:08

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy, oznámil starosta...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1138x
Pracuji přes 4 roky na univerzitě v Xi'anu, ČLR. Kromě toho se snažím dělat nějaký sport a cestovat, jak po okolí Xi'anu, tak i trochu dále.

Seznam rubrik