Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Karanténa v Xi'anu, proč si pořád někdo myslí že karanténa nemůže zastavit COVID?

Čínská vláda zavedla politiku nulové tolerance COVIDu poté, co se v Číně COVID objevil zavedením stejné politiky, jakou WHO před lety uplatnila při likvidaci neštovic. COVID-19 se podařilo omezit vyloučením kontaktů mezi lidmi.

Čínská vláda zavedla politiku nulové tolerance COVIDu poté, co se v Číně COVID objevil. Ve skutečnosti se rozhodla zavést stejnou politiku, jakou WHO před lety uplatnila při likvidaci neštovic. Zjednodušeně řečeno, COVID-19 se podařilo omezit vyloučením kontaktů mezi lidmi. Tento systém funguje dobře, ale musí být přísně uplatňován. Ve chvíli, kdy existují výjimky a výjimky z výjimek, nemá karanténa ostatních příliš smysl. Můžete uzavřít hraníce země, ale jakmile mohou "pendleři" hranice překračovat bez kontroly, nemá smysl upírat stejné privilegium ostatním. Takže Čína má naprosté minimum vyjímek, pokud vůbec nějaké jsou. První epidemie byla samozřejmě nejhorší, protože na ni země nebyla připravena. Nyní je situace jiná. Loni jsem se zmínil, že Čína je schopna provést masivní testování milionů lidí ve velmi krátké době, protože v říjnu 2021 byli všichni obyvatelé Qingdao testováni během pěti dnů. Také zde musím uvést, že zde v Číně se provádějí pouze PCR testy, antigenní testy nikdo nebere vážně. To je trochu směšné, protože antigenních testů se zde vyrábí spousta, ale nepoužívají se. Chtěl byh také zdůraznit jeden bod. Veškeré informace o Xi‘anu zde uvedené pocházejí buď z čínských vládních zdrojů, nebo ze známé agentury "jedna paní povídala", tedy sociálních sítí, protože jiný zdroj neexistuje a rozhodně není šance cokoli ověřit. Letadla do Xi'anu nelétají, vlaky sem nejezdí, autobusová doprava byla ukončena a autem také jet nemůžete, protože všude jsou policejní kontroly, tudíž by vás zastavili a přesunuli do karantény s pokutou, protože sem nesmíte.

 
Zajímavé je, že tady v Číně mi nikdy nikdo neřekl, že nevěří oficiálním informacím. Čína je jako z "Adély jeste nevecerela", tady se žvaní o všem a informace se tu mezi lidmi šíří rychlostí světla. Slyšel jsem dvě vtipné historky. Jeden chudák se rozhodl opustit  Xi'an, jakmile bylo oznámeno jeho uzavření. Neměl auto, a tak si vzal kolo a jel na něm do Ankangu, města vzdáleného asi 100 km jižně od Xi'anu. Nemohl jet po dálnici tunely v horách, a tak pravděpodobně jel na kole po silnici G210, která vede přes horský průsmyk v nadmořské výšce 2050 metrů. Jízda na kole tam je docela výzva, už jsem to zkoušel. Pak dolů do Ankangu. Jakmile tam dorazil, jeho doklady zkontrolovala policie a on s pokutou šel do hotelu do karantény. Měl opustit Xi'an než bylo bylo vyhlášeno jeho uzavření. V takovém případě by nedostal ani pokutu a ani by nemusel do karantény. Jiný člověk šel týden pěšky na jih, aby se dostal ze Xi'anu, a dopadl stejně, pokuta a povinná karanténa. Ale kdo ví, jestli jsou tyto dvě historky správné, nebo ne. Ale jak mi před lety řekl můj kamarád, příběh nemusí být pravdivý. Musí být zábavný.

 

Informace o COVIDu jsou v Číně velmi dobře známé. Pokud je někde v Číně COVID, všichni to velmi rychle vědí, protože oblast je uzavřená, a pokud by se tam nějaký chudák náhodou ocitl, musí jít po příjezdu domů do karantény . To se stalo i mému studentovi. Odjel do Pekingu na téměř dva týdny. Během té doby se v Pekingu vyskytlo několik případů a město bylo vyhlášeno jako "nebezpečné". Vrátil se do Xi'anu, pak mu na nádraží zkontrolovali jízdenku a nepustili ho ven, protože přijel z nebezpečné oblasti. Tak zůstal na nádraží. Řekli mu, aby jel domů. Bydlí asi 200 km daleko a musela by ho tam dopravit sanitka. To nebylo moc lákavé. Naštěstí se s odpovědnou osobou domluvil, že ho sanitka může odvézt na univerzitu, kde měl být 14 dní v karanténě. To celkem nevadilo, protože byl testován a výsledky PCR byly negativní, takže to lidé mohli brát celkem na lehkou váhu. Každopádně systém nulové tolerance fungoval, jednou za čas se tu a tam objevilo pár případů COVIDu, oblast byla uzavřena, lidé několikrát testováni na COVID, pozitivní lidé přesunuti do nemocnic, kontaktní osoby s COVIDem buď musely zůstat doma, nebo byly přesunuty do hotelů a pak se uzavřená oblast postupně začala otevírat. Lidé, kteří museli zůstat doma, si mohli pomocí aplikace v mobilním telefonu nakoupit věci denní potřeby, které jim byly doručeny až domů. 

Pak zde v Xi'anu přistálo letadlo z Pákistánu, na jehož palubě bylo 6 nakažených lidí. Existuje velká pravděpodobnost, že testy, které jim byly provedeny v Pákistánu, byly buď falešné, nebo nebyly provedeny správně. Požadavkem je, aby v době kratší než 48 hodin před nástupem do letadla byl odebrán vzorek a proveden test PCR a analýza krve na protilátky a testy ověřil čínský konzulát. Pokud test probíhá podobným způsobem jako před rokem v ČR, je snadné ho zfalšovat, protože jsme dostávali pdf soubor editovatelný v Adobe Acrobatu. Na druhou stranu mohli být všichni nakaženi den nebo dva před testováním, tudíž v jejich tkáni nebylo dost virů COVID a o dva dny později v Číně jich bylo dost. Test na protilátky je trochu opožděný, takže by mohl být negativní. Bez ohledu na to je první činností v Číně před odesláním lidí do určených hotelů PCR test na letišti. Takže vzorky byly odebrány a lidé odesláni do hotelu Beiling ve čtvrti Xi'an. Stejný jsme použili před dvěma měsíci, když jsme přiletěli z Prahy do Číny. Takže zjistili, že ti chudáci byli COVID pozitivní, a převezli je z hotelu do nemocnice. To se stalo před časem už poměrně často, takže lidé postupovali podle rutinních postupů. Bohužel uklízečka, která uklízela pokoj jednoho kolegy, se nakazila. Naštěstí se tito lidé testují každý druhý den, takže byl diagnostikován poměrně rychle. Překvapivě se nakazil i další člověk, který měl vedle hotelu drogerii, a jedna rodina na letišti. To bylo působivé, protože se zdá, že virus se přenesl přes klimatizační systém letiště, protože tato rodina byla náhodou na letišti ve stejnou dobu jako nebožáci z Pákistánu.
 

COVID byl tedy diagnostikován u tří osob. Člověk z lékárny byl bohužel velmi aktivní, protože zásoboval velkou část Xi'anu léky a šířil virus po okolí. Úřady sice zavedly nějaká opatření, ale na situaci reagovaly dost pomalu a zdálo se, že infekce je vždy o krok napřed. Postupně se zavíraly školy, pak se všichni lidé museli nechat testovat na COVID. To je zajímavá logistická práce. Celá oblast Xi'anu s Xianyanem mají celkem 13 milionů obyvatel. Ze Xi'anu jsme pak mohli vycestovat pouze s negativním PCR testem mladším 48 hodin. Vyjel jsem do pohoří Qinling na túru a při sjezdu z dálnice nás zastavila policie a chtěla vidět naše PCR testy. Zde je vše přes QR kód v centrálním systému. Takže si otevřete miniprogram v aplikaci Wechat a kód je tam vidět včetně PCR testů a výsledků. Poté, s počtem případů narůstajícím geometrickou řadou, byl o dva dny později celý Xi'an v karanténě. V té době pdenní nárůst COVID pozitivníh byl  kolem 100 denně.

Xi'an byl rozdělen do komunit, které byly na základě počtu COVID pozitivních osob rozděleny na nízké, střední a vysoké riziko. Žádný pozitivní je nízké riziko, několik pozitivních je střední riziko a vyšší počet je vysoké riziko. Měli jsme docela štěstí, protože naše univerzita se shodou okolností zařadila mezi středně rizikové, protože jsme měli 2 pozitivní osoby. Budovy byly zapečetěny, což znamená, že COVID pozitivní osoby byly přesunuty do nemocnice a ostatní osoby považované za blízké kontakty se nesměly stěhovat ze svých bytů. Potřebné věci jim poskytli lidé, kteří se v domě vystřídali, a pomohli jim dobrovolníci.
Tady na naší univerzitě je karanténa nepříjemná, ale není to tak velký problém. Nesmíme chodit ven z domu, ale nikdo nám v tom nebrání chodit po univerzitě, jednou za čas ale dostaneme zprávu, že si někdo stěžoval a nemáme nikam chodit. Přesto lidé chodí ven a nikomu to nevadí. Před pár dny jsem viděl nějaké děti, jak hrají badminton a ping pong, a také lidi, kteří si šli zaběhat. Jsou tady otevřené dva obchody, takže si můžeme koupit základní věci. Dočetl jsem se, že tu lidé hladoví. Zajímalo by mě, proř jsem tedy za poslední dva týdny přibral asi 3 kg, když vlastně hladovím.

 
V oblastech s nízkým rizikem jsou menší omezení než u nás a v oblastech s vysokým rizikem jsou zapečetěné domy. V minulém týdnu byli lidé z vysoce rizikových oblastí, o kterých se vědělo, že přišli do styku s pozitivními na COVID, přesunuti do hotelů do karantény, aby se mohl začít otevírat Xi'an bez COVID.

PCR testovací místo

 

Na PCR test chodíme jednou za dva dny nebo každý den. Logistika je neuvěřitelná. Na univerzitě máme asi 30 000 lidí a za 2 až 3 hodiny se odebere vzorek, 10 vzorků do jedné zkumavky, která se pak testuje. Pokud je pozitivní, je těchto 10 lidí, jejichž QR kód je spojen s pozitivní zkumavkou COVID, testováno znovu individuálně. Každý den je zde tedy testováno 6,5 milionu z 13 milionů lidí, což znamená 650 000 až 1,3 milionu PCR testů.Po odebrání vzorku jsou zkumavky vloženy do plastového sáčku, postříkány antivirovým prostředkem a převezeny do testovacích laboratoří. Někdo mi řekl, že tyto testy provádí šanghajská společnost. Nejsem si jistý, trochu o tom pochybuji, že by se tyto vzorky přepravovaly do Šanghaje, protože to je nějakých 1000 km letadlem. Bez ohledu na to, obvykle za 6 - 8 hodin vidím výsledky na svém telefonu pomocí miniprogramu wechat.Jsou tady zajímavé historky, ale opět, některé z nich jsou asi pravdivé jiné možná ne.Jak už jsem zmínil, že jsem četl, že tu lidé hladoví. Musím říct, že je možné, že je tu někdo, kdo měl na začátku problém se zásobováním potravinami. Na naší univerzitě rozhodně nikdo. Ale jinde je to možné, protože jsou lidé, kteří nemají doma žádné jídlo, protože jsou zvyklí jíst jídlo, které jim poskytuje jejich firma, večer se stravují na ulici. A najednou, bez varování, byly všechny pouliční jídelny zavřeny, mohlo se stát, že zrovna bydleli v rizikové oblasti, tudíž byl omezen jejich pohyb venk a osoba zodpovědná za jejich dům neodvedla dobrou práci. Je to možné. Ale není třeba tvrdit, že 13 mil. lidí je na pokraji hladomoru a podobné nesmysly. A někdy, což nemá nic společného se samotnou Čínou, ale kvůli chování podle Konfuciovy filozofie, která ve východní Asii převládá, se lidé bojí převzít iniciativu a dělají hlouposti. Jako například dva dobrovolníci. Jeden člověk si šel koupit jídlo, protože měl hlad. Tito dva dobrovolníci místo toho, aby mu sehnali nějaké jídlo, se jen snažili splnit svou práci a udržet ho vevnitř za cenu použití násilí. Samozřejmě to nebylo bráno na lehkou váhu, protože tito dobrovolníci už nejsou dobrovolníky, dostali pokutu a sedm dní vězení. To se stalo, bylo to na oficiální policejní stránce.Známý je i příběh těhotné ženy, která porodila mrtvé dítě, zatímco čekala dvě hodiny na přijetí do nemocnice v mrazivém počasí. Neukazuje to ale úroveň společnosti, jsou to chyby několika jedinců, protože lidé si tady navzájem pomáhají. Mnoho služeb je založeno na dobrovolnících, ale to už je jiný příběh, o kterém napíšu zítra.Přidal jsem graf vývoje infekce COVID. Jeden je ze stránek John Hopkins University (JHU) a druhý je z Bendibao. Bendibao je o den nebo dva před daty z JHU a je přesnější. Důvod tohoto tvrzení je jednoduchý a nemá nic společného s tím, kdo "musí lhát". Nikdo nelže. Pokud se podíváte na data z 26. prosince, číslo na JHU je velmi vysoké, ale o dva dny dříve hlásí nulu, zatímco Čína nějaké případy hlásila každý den. Rozdíl je pouze způsoben dobou hlášení a tím, že JHU někdy shlukuje údaje dohromady. O nic nejde, celkový počet COVID pozitivních osob z obou zdrojů se prakticky shoduje.

 

 

 
Můžete vidět, že 26. prosince se počet denních případů ustálil a poté začal 27. prosince klesat. Co to znamená? Jak to, že počet nově zjištěných pozitivních klesal, když se počet zvýšil ze 150 na 172? Důvod je jednoduchý. Do 26. prosince byla testována polovina Xi'anu a 27. prosince to bylo poprvé otestován celý Xi'an a počet nově nakažených místo aby stoupl na 300 klesl na 172. Pak se stabilizoval, poté byly osoby s kontakty na COVID přesunuty do karanténních hotelů a počet nových případů začal klesat na 90, 72 a 36. Pak se počet nově zjištěných případů ustálil. Ten 36 byl první den, kdy zde byly pozitivně testovány pouze osoby se známým kontaktem. Bohužel další den přibylo 65 nových případů, z toho 60 bylo kontaktů a 5 nikoliv. Těch 5 je dost otrava, znamená to, že trasování není provedeno dokonale a karanténa bude ještě nějakou dobu trvat. Každopádně, jak je vidět z grafů, počet nových případů klesá a za pár dní budeme mít nulu.
Pokud máte potřebu zase psát "kdo tomu má věřit" a podobné nesmysly, odpovězte si na následující jednoduché otázky:
Představte si, že jste COVID pozitivní a měsíc zůstanete doma a s nikým se nesetkáte: Kolik lidí nakazíte?
Představte si, že jste COVID negativní a zůstanete měsíc doma a s nikým se nesetkáte: Budete nebo nebudete mít po měsíci COVID?
To je přesně to, co se teď děje v Xi'anu. Lidé se navzájem nepotkávají a nemohou přecházet z komunity do komunity, takže virus má jen velmi malou šanci se dále šířit.
Z karantény v Xi'anu, P. R. C.
Hezký den všem

 

Pavel Neužil

Autor: Pavel Neuzil | pátek 7.1.2022 18:02 | karma článku: 18,12 | přečteno: 702x
  • Další články autora

Pavel Neuzil

Jízda vlakem v "rozvojové zemi".

Posledních více než 7 roků bydlím v Číně, v městě Xi'an, hlavním městě provincie Shaanxi. Xi'an není kdovíjak velké město, má totiž jen asi 10 milionů obyvatel.

22.4.2023 v 17:34 | Karma: 42,09 | Přečteno: 7554x | Diskuse| Cestování

Pavel Neuzil

Nulová protiCOVIDová politika Číny, co na ní bylo "kontroverzního"?

Přes 7 roků bydlím v Číně a to konkrétně v Xi'anu. Pracuji tady na univerzitě a kromě toho chodím po blízkých horách Qinling, takže přichazím tady do styku s hodně různorodými místními lidmi.

3.2.2023 v 11:58 | Karma: 23,82 | Přečteno: 775x | Diskuse| Cestování

Pavel Neuzil

Výlet do Itálie za dávných časů.

Výlet do Itálie za dávných časů někdy kolem roku 1990 nebo 1991. Boj se Škodovkou v Itálii a vítězství člověka nad strojem.

16.8.2022 v 0:02 | Karma: 16,15 | Přečteno: 434x | Diskuse| Cestování

Pavel Neuzil

Nový rok 2022 v Xi'anu, několik úvah.

Doufám, že to byla nejhorší oslava Nového roku v mém životě. Samozřejmě, s mým pozitivním náhledem na věc vím, že to vždy může být horší. Jsme v Xi'anu a tady je po původní epidemii ve Wuhanu nejhorší epidemie COVIDu v Číně.

2.1.2022 v 5:46 | Karma: 20,39 | Přečteno: 558x | Diskuse| Cestování

Pavel Neuzil

Výlet do jihovýchodní Asie s "vesničankou"

Asi před deseti lety jsme se s přítelkyní Ying chtěli podívat na Bali, do Singapuru a do Malajsie. Zde je důležité zmínit, že Ying je Číňanka, která vyrostla v Pekingu a žila 18 let v USA. Vše v SEA Asii pro ni tedy bylo nové.

26.12.2021 v 12:45 | Karma: 18,21 | Přečteno: 565x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:44

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:42

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

Prokletím očkování možná je, že chrání proti smrtelným chorobám, míní Válek

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:42

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. Jednou z cest, jak se proti nemoci chránit, je...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:41

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1138x
Pracuji přes 4 roky na univerzitě v Xi'anu, ČLR. Kromě toho se snažím dělat nějaký sport a cestovat, jak po okolí Xi'anu, tak i trochu dále.

Seznam rubrik