Nulová protiCOVIDová politika Číny, co na ní bylo "kontroverzního"?

3. 02. 2023 11:58:22
Přes 7 roků bydlím v Číně a to konkrétně v Xi'anu. Pracuji tady na univerzitě a kromě toho chodím po blízkých horách Qinling, takže přichazím tady do styku s hodně různorodými místními lidmi.

Prakticky každý, kdo umí psát, se vyjádřil k nedávným prezidentským volbám, tak já budu psát o něčem jiném. Žiji v Číně přes 7 let a dříve jsem v podobné společnosti žil v Singapuru. Dnes bych rád něco napsal o takzvané kontroverzní politice nulové tolerance COVIDu v Číně. Za prvé, nebylo na ní nic kontroverzního, kontroverzní bylo pouze označení „kontroverzní“. Pro lidi bez větších znalostí, kteří rádi označují, že tuto nulovou toleranci lze provést pouze v „diktatuře“, jako je Čína, bych rád připomněl, že téměř identická politika byla v jiných „diktaturách“, jako je Nový Zéland a Austrálie.

Takže to vezmu popořádku a nejdříve co se týká kultury tady v Číně. Když jsem před více než 7 lety přijel do Číny, lidé se mě pak mnohokrát ptali: “Co vás po příjezdu do Číny nejvíc šokovalo?“. Moje typická odpověď byla: „nic“. Jak to? “Protože jsem žil v Singapuru přes 12 roků a byl jsem tam denně šokován kontaktem s produkty Konfuciovy společnosti.”

Čína je na tom skoro stejně. Co to znamená? Konfucius řekl: poslouchejte své nadřízené. Takže v Singapuru jsem byl znechucen, když nebo jsem slyšel prohlášení „až jak můj šéf rozhodne“. To nejhorší, co můžete udělat Singapurcům, bylo dát jím zodpovědnost. Absolutně to nenáviděli.

Takže zpět do Číny. Čína původně zavedla politiku nulové tolerance COVIDu, protože stejná politika zafungovala velmi dobře u nemoci SARS v letech 2002/2003. Stejnou politiku přijaly z větších zemí jen Nový Zéland a Austrálie. Z těchto třech zemí nebyl COVID ani v jedné. Bohužel díky COVIDové polovičaté politice především EU a USA se následně COVID rozšířil do celého světa a stále se vracel do Číny. Čína s tím dokázala bojovat téměř 3 roky pomocí restrikcí, lockdownů a tak. Ale vzhledem k trvalému přísunu COVIDu do Číny z EU a USA to vcelku bylo odsouzeno k nezdaru.

Bohužel i Čína podle mého názoru v tom udělala pár chyb, a to především v rámci vnitřní komunikace ohledně dlouhodobých plánů. Neexistovala žádná politika otevírání se, jako když se stane A, B, C, otevřeme se. Nebo k tomu a tomu datu tuto politiku zmírníme. Nebo něco takového. Zdálo se tedy, že tato nulová tolerance COVID má otevřený konec bez jakéhokoliv konce a lidé v Číně začali ztrácet naději, že to vůbec někdy skončí. No a navíc v rámci restrikcí je tam projevil také lidský faktor jako ostatně všude. Některá místa jsou v pohodě, některé ne. Například náš univerzitní personál odpovědný za implementaci proti COVIDové politiky. Během lockdownu v Xi’anu nám na univerzitě bylo zakázáno vycházet z našich bytů. Ráno ale jsem viděl dost lidí běhat po kampusu, děti hrály badminton atd. A v některých místech byli zase lidé přehnaně aktivní a blokovali dveře domů pomocí ocelových tyčí, takže dveře nešly technicky otevřít. Sice to bylo nezákonné, ale když není žalobce, není ani soudce.

Čína také zavedla sledování blízkých kontaktů pomocí metody velkých dat. Moje příbuzná byla informována, že měla blízký kontakt s COVIDem a byla požádána, aby zůstala doma a někdo ji pak přišel zapečetit dveře. No a další den přišli dva zdravotníci, aby od ní odebrali vzorek pro testování RT-PCR. Řekla jim, aby tedy přišli nahoru do 7. patra (bez výtahu), ale oni odmítli a řekli jí, aby sešla dolů, což znamenalo odstranit pečeť a jít dolů. Teprve tehdy si uvědomila, že „politika zapečetěných dveří“ není tak přísná a od té doby se chodila ráno projít po kampusu, aby nemusela sedět pořád doma.

No a proč tedy Čína potřebovala tolik času, aby ukončila nulovou toleranci proti COVIDu? Ten důvod je možné najít v Konfuciovy filozofii, o které jsem se zmínil dříve.

  1. Věřte autoritám
  2. Strach z neznáma

První znamená, že důležité rozhodnutí pochází z velké části od nejvyššího vůdce a nikdo jiný by za něj není ochoten nést odpovědnost. Druhý problém byl podstatně větší, protože vláda v Číně nemohla vědět, co se stane, až se protiCOVIDová nulová tolerance ukončí. Kolaps zdravotního systému? Začnou umírat lidé v milionech? Stejně jako v České republice zde poslední tři roky chřipka prakticky vůbec nebyla a to na chřipku ročně umírá poměrně dost lidí.

Co se tedy stane po otevření? Začnou tito lidé umírat a bude za to vinna vláda? Pokud se neotevřete, kdy se ekonomika zhroutí? Takže technicky vláda si musela vybrat ze dvou možností, obě byly špatné. Takže podle mého názoru věděli, že se musí otevřít, ale váhali, zda a především kdy to udělat.

Pak bylo mistrovství světa ve fotbale v Kataru a desetitisíce lidí seděli na stadionech vedle sebe a roušku neměl prakticky nikdo. No a lidé v Číně si kladli otázku, jak je tohle možné, když je COVID tak nebezpečný? Takže tady evidentně něco nehrálo. A poslední kapkou byly události v Urumči, kde došlo k požáru domu v karanténě a hasičské vozy nemohly projet, protože ulice byly blokovány auty a také nebylo možné otevřít dveře, protože byly fyzicky zablokované příliš aktivními odpovědnými osobami a ve výsledku asi 10 lidí uhořelo, bohužel úplně zbytečně.Tyto dvě události a únava z opakovaných lockdownů vyvolaly protesty ve velké části Číny. V tu chvíli si vláda uvědomila, že má dvě možnosti:

  1. Ukončit restriktivní politiku proti COVIDu a čelit neznámému
  2. Zachovejte nulovou protiCOVIDovou politiku a riskovat potenciální kolaps celé společnosti.

Správně se rozhodli ukončit restriktivní politiku a ze dne na den byla nulová tolerance COVID ukončena.

Co vlastně nulová proti COVIDová politika dosáhla? Česká republika má s COVIDem přes 40 000 mrtvých, 130x větší Čína měla podle univerzitní stránky John Hopkins 4800 mrtvých na COVID (bez Hongkongu). Můžeme se zde dohadovat o způsobu počítání, ale bez ohledu to má Čína s COVIDem ~1300x méně mrtvých na stejný počet obyvatel. A jestli je to “jen” 1000x méně je dost jedno. Takže je ochrana obyvatelstva ve vaší zemi něco kontroverzních, za co je nulová protiCOVIDová politika Číny, Austrálie a Nového Zélandu vydávána? I když o těch druhých dvou zemí se taktně mlčí.

Čína touto politikou dosáhla jednoho pozoruhodného výsledku. Nedovolili, aby se nebezpečná varianta COVIDu prohnala Čínou. Pokud by se první vlna nezastavila, odhaduje se asi 5 milionů mrtvých s COVIDem. Místo toho jich bylo 4800. Způsobilo to to stárnutí společnosti, což není ekonomicky dobré, ale eticky skvělé. Alespoň mně se to líbí. Jedna část toho, co by Čína mohla udělat lépe, byla příprava postupného otevírání. Jeden den byl COVID nebezpečný, druhý den to bylo jen jako chřipka. Takže po otevření v prosinci lidé s příznaky COVID spěchali do nemocnic, místo aby si udělali zázvorový čaj a zůstali dva dny doma v posteli.

No a tato omikronová varianta COVIDu se teď prohnala Čínou rychlostí světla a prakticky všichni lidé, které znám, už COVID měli. Já ne a pár dalších také ne, ale ti, co ho měli, vesměs byli druhý den v pohodě. No a teď už také skončila fascinace s vakcinací, protože není lepší vakcinace než prodělání choroby, proti které chcete být imunní. Hezký den všem z Číny.

Autor: Pavel Neuzil | pátek 3.2.2023 11:58 | karma článku: 23.82 | přečteno: 769x

Další články blogera

Pavel Neuzil

Jízda vlakem v "rozvojové zemi".

Posledních více než 7 roků bydlím v Číně, v městě Xi'an, hlavním městě provincie Shaanxi. Xi'an není kdovíjak velké město, má totiž jen asi 10 milionů obyvatel.

22.4.2023 v 17:34 | Karma článku: 42.08 | Přečteno: 7544 | Diskuse

Pavel Neuzil

Výlet do Itálie za dávných časů.

Výlet do Itálie za dávných časů někdy kolem roku 1990 nebo 1991. Boj se Škodovkou v Itálii a vítězství člověka nad strojem.

16.8.2022 v 0:02 | Karma článku: 16.15 | Přečteno: 428 | Diskuse

Pavel Neuzil

Karanténa v Xi'anu, proč si pořád někdo myslí že karanténa nemůže zastavit COVID?

Čínská vláda zavedla politiku nulové tolerance COVIDu poté, co se v Číně COVID objevil zavedením stejné politiky, jakou WHO před lety uplatnila při likvidaci neštovic. COVID-19 se podařilo omezit vyloučením kontaktů mezi lidmi.

7.1.2022 v 18:02 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 701 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 9.55 | Přečteno: 117 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 5. díl: Z Uyuni do La Pazu

Než se vydáme na 500 kilometrovou cestu do La Pazu, je čas si Uyuni prohlídnout. Na první pohled nemá na moc co nabídnout, ale zdání klame.

15.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 13.45 | Přečteno: 159 | Diskuse

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 13

Měsíc jsem prožil na pozvání známé v USA. To už by si člověk pomalu řekl, že je tady skoro doma. Ale kdepak! Zelenáčem je a greenhornem zůstane! A teprve doma začíná zjišťovat, kde že to vlastně byl.

15.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 234 | Diskuse

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 12

Na konci měsíčního pobytu v USA na přelomu 1991/92 jsem se konečně dostal do New Yorku. Musel jsem si to tak trochu prosadit. A udělal jsem dobře. Za pár dní jsem toho zažil tolik, co před tím za měsíc. Včetně největšího trapasu.

11.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 13.29 | Přečteno: 291 | Diskuse

Tomáš Flaška

Maďarsko je jako žena prodejná

Připojilo se jako první země EU k tzv. hedvábné cestě, což má přinést do Evropy čínské investice a vliv (o vlivu se v Maďarsku taktně mlčí). Jenže už přichází první náklady a zatím bez zisku.

10.3.2024 v 15:20 | Karma článku: 38.03 | Přečteno: 2945 | Diskuse
Počet článků 16 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1136

Pracuji přes 4 roky na univerzitě v Xi'anu, ČLR. Kromě toho se snažím dělat nějaký sport a cestovat, jak po okolí Xi'anu, tak i trochu dále.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...